Carrousel Club Spaarnwoude

Carrousel Club Spaarnwoude

CCS op het NK (2007)

 

De CCS bestaat vanaf ongeveer begin 1994. Er wordt geoefend op maandagavond van 20.00 tot 21.00 uur.

De carrouselgroep bestaat uit 16 ruiters/amazones die in een geordende colonne met 2-en naast elkaar een aantal basisdressuurfiguren uitvoeren. De manoeuvres worden gereden op door de groep zelf samengestelde en uitgezochte muziek.. Het gaat dus niet om een soort show, maar om heel precies uitgevoerde en met stijl gereden figuren. Het effect ontstaat door de uniformiteit van de groep, waarbij geen enkele ruiter/amazone of paard opvalt, en het tempo, de onderlinge afstand en afstemming op elkaar het niveau bepalen. Naast bovengenoemde groep zijn er ook nog een aantal reserve ruiter/amazones waarop door middel van een wisselsysteem een beroep kan worden gedaan. Elk jaar worden een aantal onderlinge wedstrijden gereden tegen andere maneges en 1x per jaar de Nederlandse Carrouselkampioenschappen.

Carrouselrijden is een van de weinige teamsporten binnen het paardrijden en indien een bepaald basisniveau aanwezig is kan iedere ruiter deelnemen, dus ook de manegeruiter/amazone die slechts een of twee keer per week rijdt op een manegepaard. Het leuke is dat het eindresultaat niet afhangt van het niveau van een enkel paard of ruiter/amazone, maar van de groep in zijn geheel. Daarentegen is het ook voor een gevorderde ruiter/amazone met een eigen paard een uitdaging om met carrousel bezig te zijn omdat de combinatie zich dan aan moet passen binnen de groep. Daarnaast is carrouselrijden een heel gezellige manier om op een totaal andere wijze met paardrijden bezig te zijn.

Denk je dat je deze vorm van paardensport leuk vindt en wil je graag in teamverband rijden, dan kan je voor nadere informatie altijd kontakt opnemen met het secretariaat van de CCS.