Veilig paardrijden

Paardensport: Een prachtige sport en een ontspannende hobby. In beide gevallen kan men er niet meer van genieten wanneer de kans op een ongeval of blessure verkleind wordt. Deze informatie gaat in op de aspecten die van groot belang zijn bij veilige paardensport. Deze informatie doet een beroep op de volwassen paardensporter en de ouders van jonge ruiters. Zelf verantwoordelijkheid nemen en verantwoordelijkheid dragen ten opzichte van de jeugd is belangrijk om de paardensport veiliger te maken.

Op een hippische accommodatie met een veiligheidskeurmerk ben je verplicht tijdens het rijden een veiligheidshelm met de CE-EN 1384 markering te dragen. Deze kun je op de accommodatie zelf lenen of huren. Daarnaast is het erg belangrijk de juiste rijkleding te dragen. Rijlaarzen zijn belangrijk omdat zij je ben goed beschermen en de kans verkleinen dat je vat komt te zitten in de stijgbeugel Let ook goed op dat je passendekleding draagt, te strakke kleding beperkt je in de bewegingsvrijheid en te losse of wijde kleding kan het paard laten schrikken of vast komen te zitten.

 

 

WAAROM IS HET VEILIGHEIDSCERTIFICAAT BELANGRIJK VOOR JOU ALS RUITER OF MENNER?

Je bent zeker van dat de accommodatie waar je rijdt er alles aan doet jou zo veilig mogelijk te laten paardrijden of mennen. Je krijgt les van een gediplomeerde instructeur.

?WAT KUN JE DOEN AAN VEILIGHEID?
* een veiligheidshelm dragen
* geschikte kleding dragen
* verdiep je in de aard van een paard
* luister altijd naar de instructeur of personeel van de accommodatie
* zorgen voor orde en netheid

JE MOET WETEN WAT EEN PAARD IS EN HOE JE MET EEN PAARD MOET OMGAAN
De aard van het paard
* Het paard is een vluchtdier. Als hij iets onverwchts ziet hoort of ruikt, is zijn eerste reactie rennen en dan pas kijken of het wel gevaarlijk was. Omdat ze in groepen leven, hebben paarden ook een kudde-instinct. Als een groepsgenoot vlucht, rent een paard mee om dan pas te kijken wat er aan de hand was.
* Een paard is ook een gewoontedier. Als hij ergens bang voor geworden is, zal hij meestal naar een bekende, veilige omgeving vluchten. Mocht je paard ergens van schrikken, wees er dan op bedacht dat hij in zijn vluchtreactei weg van het gevaar zal rennen. Pas als een paard? gezien heeft wat het gevaar is en hij besluit er wat aan te doen, gebruikt hij zijn tanden, voorbenen en achterbenen als hele snelle en effectieve wapens. Paarden hebben een onzichtbare cirkel om zich heen: hun privé-gebied (ongeveer een paardlengte = 2 meter). Paarden accepteren binnen hun privégebied geen vreemden of anderen die ze niet aardig vinden of die zich niet op de juiste manier gedragen.
* Een paard zal een slechte ervaring (onterechte straf, gevaarlijk voorwerp) niet snel vergeten. Van hun goede geheugen maken wij gebruik als we paarden leren hoe het er in de mensenwereld aan toegaat en hoe we ze met ons mee kunnen laten werken, zodat ze er zelf ook plezier aan hebben. In het algemeen geldt: hoe jonger het dier, hoe onervarener. Een onervaren paard zal met name oorspronkelijk paardengedrag en paarden reacties vertonen en minder aangeleerde mensenreacties. Als er iets gebeurt, houdt een paard geen rekening met zijn berijder of begeleider. Jij zult dus rekening met het paard moeten houden.
* Een paard praat via zijn lichaam zowel met andere paarden als met ons. Aan de positie van hoofd, benen en staart, aan de stand van de oren, uitdrukking van ogen en mond en dergelijke is af te lezen hoe een paard zich voelt. Paarden ervaren de wereld niet zoals wij. Het meest opvallende verschil is het gezichtsvermogen van een paard. Een paard heeft zijn ogen aan de zijkant van het hoofd en dat betekent dat hij sommige dingen alleen met één oog ziet. Gevolg is dat een paard zijn hoofd naar iets toe moet draaien om goed te kunnen zien. Dat moet je ook toelaten.

* Ieder dier heeft zijn eigen karakter en eigenaardigheden. Het is geen schandeals je met een bepaald paard niet kan omgaan. Het duurt bijna een mensenleven voor je echt weet wat een paard is en hoe je ermee moet omgaan. Overschat jezelf niet.
* Waarschuw een paard met je stem wanneer je hem nadert (bijvoorbeeld door zijn naam te roepen), zeker als hij je niet kan zien aankomen
* Zet een paard nooit aan zijn teugels vast. Het gevaar is aanwezig dat hij bij een overwachte beweging zijn kaak of nek breekt of zijn mond beschadigt. Als je een paard vastzet, kan hij niet vluchten en belemmer je zijn uitzicht naar achteren. Bind een paard met een halstertouw vast aan een stevige balk of iets dergelijks. Gebruik hiervoor de paardenknoop. Deze knoop gaat niet los als het paard gaat hangen, maar kan als het nodig is wel in één beweging worden losgetrokken (1 en 2)
* Leid een paard niet met je hand aan het halster, maar bevestig een touw met een musketon aan het halster
*Loop nooit vlak achter een paard langs. Doe alles rond het paard rustig, duidelijk en beheerst zodat hij niet schrikt en gebruik je stem.
* Loop links naast je paard en in de pas met hem, zodat hij niet op je tenen gaat stan. Als zijn linkerbeen naar voren gaat, gaat jouw linkerbeen ook naar voren. Als je voor je paard loopt en hij schrikt ergens van, kan hij over je heen lopen.
* Neem als beginnend ruiter niet alleen paardrijles, maar leer ook een paard te verzorgen. Op die manier leer je veel beter wat een paard doet, hoe het denkt en hoe het kan reageren. Leer hoe je een paard op de juiste manier moet poetsen, hoe je een paard goed en veilig opzadelt en hoe je het hoofdstel aan doet. Laat het controleren door iemand met veel ervaring.