Mencursus

mennenINFORMATIE OVER DE MENCURSUS

Ook al is uw kennis van de omgang met paarden of pony’s niet zo groot, toch kunt u aan deze cursus deelnemen. U leert de allereerste beginselen van de omgang met paarden en pony’s op een goede en veilige manier. U leert om het paard of de pony op- en af te tuigen, leidsels en zweep te hanteren en dit allemaal volgens het oude (maar nog steeds het beste) Achenbach systeem.

De cursus bestaat uit 17 lessen waarvan 5 theorielessen. De lessen worden gegeven in overleg met de groep. De theorielessen worden gegeven in de kantine van de manege, waar wij tevens een mentoestel hebben staan waarmee u in de eerste theorielessen de leidsels in handen kunt nemen en u het Aachenbach systeem eigen kunt maken. In de praktijklessen wordt gereden rondom de manege Spaarnwoude en later ook in de bebouwde kom van Spaarndam, waar meestal ook tijdens het examen wordt gereden. Aan het slot van de cursus wordt het examen afgenomen, waardoor u in het bezit kunt komen van het koetsiersbewijs. De dag voor het examen wordt door de cursisten het tuig en de wagens goed schoongemaakt en het tuig ingevet.

Al het lesmateriaal is aanwezig, zoals:

 • Een degelijk rijtuig (met rode driehoek achterop)
 • Paarden en pony’s (rondom beslagen)
 • Tuigage
 • Boogzwepen
 • Mentoestel
 • Kegel
 • Cursusboek

Waar u zelf voor moet zorgen zijn handschoenen, een pet of hoed en voor het examen gepaste kleding en een schootskleed. Voor de aanvraag van het Koetsiersbewijs hebben wij een pasfoto met naam nodig. Ook is het verstandig om even naar uw WA-verzekering te kijken of die inclusief paardensport is.

De kosten van de cursus, bij minimaal 10 personen, zijn EUR 445,-. Het aanvragen van het examen bij de Stichting Recreatie Ruiter kost EUR 73,50 (prijswijzigingen voorbehouden).

Bij de inschrijving dient u EUR 250,- vooruit te voldoen op rekeningnummer 5197162 t.n.v. Manege Spaarnwoude of contant. Als u de cursus onverhoopt wilt annuleren wordt dit bedrag alleen geretourneerd als er voor u een vervanger is.

Wanneer u graag de beginselen van het mennen wilt leren op een veilige en verantwoorde manier, vul dan het? onderstaand aanmeldingsformulier in.

Aanmeldingsformulier

Ondergetekende meldt zich hierbij aan voor het volgen van een
mencursus tot het behalen van het Koetsiersbewijs.

Voor de duur van 17 lessen.

Ondergetekende gaat er mee akkoord dat:

 • Het lesgeld EUR 445,- bedraagt.

 • EUR 250,- vooruit moet worden voldaan op
  rekeningnummer

  5197162
  t.n.v. Manege Spaarnwoude of contant.

 • Bovenstaand bedrag bij annulering alleen
  geretourneerd wordt als er een vervanger voor u is.

 • De kosten voor het aanvragen van het examen via
  Stichting Ruitersportcentrum Spaarnwoude EUR 73,50 bedragen
  (prijswijzigingen voorbehouden).


Naam:
Adres:

Geb.

datum:

Emailadres:
Telefoon:
Ik wil mij inschrijven voor de cursus
Mijn voorkeur gaat uit voor de cursus in het: .

Hoe heeft u ons leren kennen?

captcha